Saas-Fee. Parel van de Alpen

Saas-Fee ligt op 1800 m hoogte aan de voet van 13 vierduizender. Samen met de dorpen Saas-Grund, Saas-Balen en Saas-Almagell liggen deze vier Saas-dorpen in het Saastal, een zijdal van het Rhônedal. Saas-Fee ligt in Kanton Wallis, in het zuiden van Zwitserland tegen de Italiaanse grens. Het plaatsje is zowel per openbaar vervoer als met eigen vervoer bereikbaar. Saas-Fee zelf is autovrij. Aan het begin van het dorp is een parkeergarage en grote parkeerplaats met ongeveer 3000 plaatsen. Van daaruit rijd je verder met een van de vele electro wagens of je gaat gewoon te voet. De meeste hotels en appartementen liggen op hooguit 10 minuten lopen vanaf de parkeergelegenheid. 

Ondanks dat het een hooggebergte is en je de uitgebreide gletsjerwereld overal ziet, is het klimaat door de zuidelijke ligging van het Saastal aangenaam. De hoge bergketens die het dal omsluiten, vormen een perfecte afscherming voor wolken en wind. Dat het dal veel warmer is dan vergelijkbare dalen, blijkt uit de hoogte waarop de Lariks nog groeit.

Saas-Fee telt 1.715 inwoners, meer dan 2000 hotelbedden en kan rond de 5700 gasten herbergen in chalets en vakantiehuizen. Er zijn veel exlusieve hotels met veel voorzieningen en luxe kamers maar ook hotels voor de vakantieganger die een iets krapper budget heeft. Voor de wintersporter valt er veel te beleven. Je kan er geweldig skiën op de uitstekend geprepareerde pistes en natuurlijk op het welhaast oneindige Gelände daarbuiten. Het is enerzijds een uitstekend familiegebied waar alle niveaus aan hun trekken komen.  Zowel skïers als snowboarders.
 
Voor de laatste is een geweldig funpark aangelegd, met springschansen en halfpipes. Een eldorado voor de actieve wintersporter dus. Wil je niet op de latten staan, dan kan je sleeën, ook 's avonds in het donker. Verder bestaan er routes om (al dan niet onder begeleiding) met sneeuwschoenen op pad te gaan en zijn er mooie winterwandelwegen aangelegd.

Niet te vergeten de ijsbaan, curlingbaan en rodelbaan. En wil je helemaal niet ‘actief de sneeuw in’Wil je dat helemaal niet zijn er nog altijd prachtige wellness -mogelijkheden.

In deze aflevering een interview met Ruud Ravenhorst van o.a. de Larix en een speciaal optreden met de ‘wintersport-burgemeester’ van Beverly Bilthoven: de one-and-only Menno Koelewijn! En natuurlijk wederom onze rubrieken SkiReview, SkiTip en Het Betere Voetenwerk. 

Een prachtige afsluiting van 2016 en top 1e agendapunt voor 2017: wintersporten in Saas-Fee.

Meer weten?
www.saas-fee.ch/
www.mkskiservice.nl/ 
www.summittravel.nl