Uit je bol in SöldenSölden is één van de bruisendste en mondainste skigebieden van Oostenrijk. Gelegen tussen 1.350 en 3.340 meter hoogte, aan het eind van het Ötztal, is het bijzonder sneeuwzeker. In het dorp valt overdag én ’s avonds voor alle leeftijdsgroepen altijd wat te beleven terwijl het skigebied zelf grenzeloos is in alle opzichten. Zowel de beginner als gevorderde skiër vindt hier uitdaging en afwisseling. Logisch dat dit skigebied het decor vormt in de meest recente James Bond-film ‘Spectre’.

Gebied

Sölden ligt in het Oostenrijkse Tirol, onder de 3774 meter hoge Wildspitze en net voor de grens met Italië. Het skigebied telt 160 km aan pistes en heeft moderne en snelle liften. Jaarlijks worden hier vele evenementen en internationale wedstrijden georganiseerd. De langste afdaling loopt van het BIG3 panorama-platform Schwarze Schneide (3.340 m) tot in het dal (1.350 m), overbrugt 2.000 hoogtemeters en is 15 km lang. Gevorderden kunnen vanaf de Gaislachkogel (3.058m) kiezen uit drie pittige afdalingen met een hoogteverschil van bijna 1.700 meter. Is dit nog niet genoeg dan kun je je benen trainen op de ‘Wilde Abfahrt’. Beginners vinden op de Tiefenbachgletsjer prachtige brede, glooiende hellingen. Het Area 47 Snowpark op de Giggijoch is een paradijs voor freestylers en op een steenworp afstand liggen de skigebieden van Obergurgl en Hochgurgl.

Seizoen

Sneeuwkanonnen en gletsjers; de Rettenbachgletsjer en de Tiefenbachgletsjer zorgen voor een sneeuwzeker winterseizoen van november tot mei. December en januari zijn de koudste maanden, terwijl de sneeuwval gelijkelijk verdeeld is over de maanden december t/m maart. Sölden is tijdens, maar ook buiten de schoolvakanties een populair wintersportcentrum.

Bereikbaarheid

Sölden is bereikbaar over de weg (ruim 900 km/ongeveer 10 uur vanaf Utrecht) via Stuttgart, Ulm, Fernpass (filegevoelig) en Imst. Eventueel vliegen op Innsbrück (vanaf zo’n €300,- retour) is mogelijk. Luchthaven Innsbrück biedt taxitransfers naar Sölden (ruim een uur rijden, vanaf €130)

Adrenalin Cup

Wie mee doet aan de Adrenalin Cup trakteert zichzelf op 10 spannende en afwisselende uitdagingen in het skigebied van Sölden: van Reuzenslalom, Bucklepiste en Freeriden tot Mix Race, Flug en… Winterwandelen! En iedereen kan meedoen. Tussen 21 december en 31 maart kan je bovenop je skipas een kleine toeslag betalen waarna je aan alle Adrenaline-onderdelen mee mag doen wanneer jij daar tijd voor hebt en zo vaak je wilt. Zo verzamel je punten en hoe meer punten, hoe meer kans op fraaie prijzen die aan het eind van iedere maand vergeven worden.

Moeilijkheidsgraad

Alle activiteiten op alle niveaus, met of zonder instructeur of gids. Ideaal voor heel jong maar ook geschikt voor oplopende leeftijden. Vanuit Sölden werken 10 skischolen die o.a. Nederlandstalige lessen aanbieden. Privé skilessen, tot op raceniveau, kunnen ook bij de skischolen worden geboekt. Meer info: www.soelden.com/ski-snowboard-schools

Uitrusting

De juiste uitrusting is van groot belang als je optimaal wilt genieten van je wintervakantie. Tracks&Trails adviseert je daarom over kleding, schoeisel, ski- en langlaufuitrusting en accessoires. In de winter is een warme onderlaag (1e kledingslaag, zowel voor het boven- als onderlichaam) van groot belang. Een ademend waterdicht jack en dito overbroek is eveneens belangrijk. Fleece en/of softshell zorgen voor extra warmte op het bovenlichaam (liefst beiden, zodat je afhankelijk van de omstandigheden kunt variëren). Zorg eventueel voor extra hoofd- of gezichtsbedekking en warme skihandschoenen. Denk naast alpineski’s en skischoenen aan een veilige ski-helm en comfortabele goggle want goed zicht is buitengewoon belangrijk. Mocht je overwegen niet je eigen skischoenen mee te nemen, denk dan in ieder geval aan je -op maat gemaakte- inlegzooltjes voor beter contact met je schoen. Verder lijkt een actiecamera meer en meer tot de standaarduitrusting te behoren. Reis je met de auto dan kan, naast sneeuwkettingen en een geschikte dakkoffer, een extra paar ski- of boardklemmen op het dak uitkomst bieden.

Cultuur

‘HANNIBAL’ is een theatervoorstelling die zich jaarlijks in april met meer dan 500 acteurs afspeelt op de Rettenbach Gletsjer. In 218 B.C. stak Hannibal in slechts 10 dagen met 60.000 soldaten en 37 olifanten de Alpen over. Hij won daarna verschillende veldslagen tegen de Romeinen, maar verzuimde Rome te veroveren. Het afgelopen jaar aanschouwden 8000 bezoekers op de gletsjer deze oversteek van de Alpen door de Carthaagse veldheer. De voorstelling is onvergelijkbaar met welke andere openluchtshow dan ook. Info: hannibal.soelden.com

Après-ski, events

In December 2013 opende het exclusieve Ice Q Restaurant z’n deuren bovenop de 3048 meter hoge Gaislachkogl Peak. Het biedt 94 zitplaatsen binnen en 34 zitplaatsen buiten plus een adembenemend dakterras. Het volledige gebouw lijkt transparant en past naadloos in z’n omgeving. Gekoppeld aan het bergstation van de futuristische ‘3-Rope Mountain Gondola’ behoort het tot Tirol’s hoogtepunten in wintersport-architectuur. Reserveer daarom minimaal één keer een tafel en geniet van de bediening, gastronomische Alpine keuken en excellente wijnen. Wie een gat in de nacht wil stappen zit ook goed in Sölden. De combinatie van kleine barretjes en discotheken zorgt er voor dat zowel jongeren als ouderen zich vermaken. Vroeg in de middag is het vooral druk bij Aprés Ski Philipp, Tino’s Eisbar en de Almrausch. Als tegen de avond een deel van het publiek afhaakt, begint het in de FIRE & ICE en de Mogul Bar gezellig te worden. Sölden is een après-ski bestemming van hoog niveau. Eén van de grootste dance-events op een wintersportlocatie is het Electronic Mountain Festival in Sölden. Grote namen uit de internationale DJ-scène treffen elkaar hier op 8 en 9 april 2016. En de toegang tot de party-concerten zit al bij je skipas inbegrepen!

Algemene Informatie: Ötztal Tourismus, Gemeindestraße 4 6450 Sölden, www.soelden.com

Uitzending:

zondag 13-12 om 11.30u op SBS6
donderdag 17-12 om 00:30u op SBS6
dinsdag 22-12 rond 15.30u op SBS6
dinsdag 22-12 om 15.30u op SBS9

Bekijk de aflevering op Youtube: