Arctisch Weekend Zweeds Lapland


Gebied

Tracks&Trails beleeft een ‘Arctic Weekend’ in Zweden. Kiruna is de belangrijkste stad in noordelijk Zweeds Lapland, zo’n 200 kilometer boven de poolcircel. Kiruna is goed bereikbaar, zowel per vliegtuig als per auto (aan de E10) en per spoor (spoorlijn Luleå – Narvik). Het is de uitvalsbasis voor beroemde buitensportgebieden als Sarek en Abisko (in zomer en winter) én via Kiruna bereik je het dorpje Riksgränsen, het meest noordelijk gelegen, zéér populaire wintersportgebied van Zweden. Riksgränsen (op 500m hoogte, supermarkt aanwezig, géén ATM) biedt de skiër en snowboarder 200 pistekilometers verdeeld over 1 zwarte, 10 rode, 4 blauwe en 4 groene pistes. Ideaal voor de beginnende en gevorderde skiër. De pistes zijn uitgerust met 6 skiliften en het maximale hoogteverschil is 410 meter. Ook ligt er 30 km aan getrokken cross-countrysporen. Het gebied is buitengewoon sneeuwzeker en combineert dat met prima après-ski mogelijkheden.

Seizoen

Omdat Kiruna en Riksgränsen zo noordelijk liggen heerst daar van begin december tot begin januari de poolnacht (met grote kans op het noorderlicht: het nabijgelegen Abisko is een geweldige locatie om dit natuurverschijnsel te zien). De zon klimt nauwelijks omhoog en de temperatuur kan onaangenaam ver dalen (tot wel -20 °C en in de bossen kan het nog kouder zijn). Betere maanden voor een winterbezoek aan Zweeds Lapland zijn februari, maart en april (de kans op het noorderlicht neemt dan overigens af). Ook mei kan heel fraai zijn: er ligt nog sneeuw, terwijl de zon dan al amper onder gaat. Midden in de nacht skiën bij zonlicht, heb je daar wel eens aan gedacht?Bereikbaarheid

Zweeds Lapland is de hele winter goed bereikbaar met vluchten op Kiruna via Stockholm en Kopenhagen. Reken op een bedrag rond de € 300,- voor een retourvlucht. Vanaf Stockholm is de nachttrein overigens ook een optie. Riksgränsen ligt vrijwel op de Noorse grens, op 130 km van Kiruna (2 uur met de auto) en op 50 km afstand van de luchthaven van Narvik. Kiruna – Riksgränsen per trein: 2 ½ uur, 5x per dag (trein gaat door naar Narvik, ½ uur extra reistijd). Kiruna – Riksgränsen per bus: 2uur, 2x per dag (bus 91 gaat door naar Narvik, 0.45 uur extra reistijd).

Arctic Week Zweeds Lapland

Veel ski- en sneeuw-activiteiten in Zweeds Lapland vinden buiten de geprepareerde pistes plaats. Denk aan off-piste en heli-skiing of aan rendier- en sneeuwscootertochten. Riksgränsen biedt alle faciliteiten, zelfs voor spectaculaire sporten als ijsklimmen en snowsurfen. Snowsurfen doet qua spanning en spektakel niet onder voor kitesurfen op zee. Op en buiten de pistes kun je Telemarken, langlaufen (klassiek en skating) en sneeuwschoenwandelen. Dat laatste is voor iedereen goed te doen. De Zweden zelf trekken op wintersport graag op toerlanglaufski’s (zogenaamde crosscountry-ski’s) de Laplandse fjäll (bergen) in. Ook op sneeuwschoenen of met sledehonden is dit mogelijk. Op de Zweedse topografische kaarten worden de winterroutes duidelijk aangegeven en in het landschap herken je ze aan paaltjes met rode Andreaskruisen. Overnachten tijdens zo’n sneeuwtocht kan in bemande berghutten en luxe fjällstations (berghotels). Raadpleeg voor de openingstijden van deze accommodaties van te voren de website van de STF (www.svenskaturistforeningen.se). Vrijwel alle de tochten die je in dit gebied ‘s zomers kunt wandelen, zoals het Kungsleden, zijn ‘s winters ook te doen.

Moeilijkheidsgraad

Alle activiteiten op alle niveaus, met of zonder instructeur of gids. Van beginner tot extreem, van heel jong tot heel oud. Sneeuwschoen- en toerskitochten zijn met lokaal kaartmateriaal (onmisbaar: Fjällkartan, 1:50.000 en 1:100.00) en bestaande bewegwijzering goed zelfstandig uit te voeren. Neem bij twijfel van tevoren contact op met een gids.

Uitrusting

De juiste uitrusting is van groot belang als je optimaal wilt genieten van je wintertocht. Omdat er in hotels werd overnacht beperkt Tracks&Trails zich hier tot kleding, schoeisel, ski-uitrusting en accessoires. In de winter is een warme onderlaag (1e laag, zowel voor het boven- als onderlichaam) van groot belang. Een waterdichte overbroek, eventueel compleet met bretels, ingebouwde gamaschen en drop-seat (zodat je snel ‘uit de broek kunt’) is eveneens belangrijk. Fleece en/of softshell zorgen voor extra warmte op het bovenlichaam (liefst beiden, zodat je afhankelijk van de omstandigheden kunt variëren) en wanneer het absoluut onder nul is ben je beter af met een goed isolerend dons- of kunstvezeljack dan met een in verhouding minder ademend en minder isolerend regenjack. Zorg tot slot voor maximale bescherming tegen de poolwind van hoofd en handen: een goede muts, dunne onderhandschoenen en warme overhandschoenen of wanten zijn absoluut essentieel. Loop je de hele dag rond in de sneeuw, kies dan voor extra isolerende winterwandelschoenen. Die zijn er in modieuze uitvoering of extra duurzaam (bij gebruik op sneeuwschoenen). Speciaal voor het ijsklimmen nam Tracks&Trails ook stijgijzer-vaste schoenen mee. Denk naast ski’s en skistokken aan een veilige ski-helm en comfortabele goggle want goed zicht is, niet alleen boven de poolcircel, buitengewoon belangrijk. Mocht je overwegen niet je eigen skischoenen mee te nemen, denk dan in ieder geval aan je -op maat gemaakte- inlegzooltjes voor beter contact met je schoen. Wat je aan accessoires mee neemt is deels persoonlijk maar ga naar winterse gebieden in ieder geval nooit weg zonder thermosfles die tegen een stootje kan. Ook een actiecamera lijkt meer en meer tot de standaarduitrusting te behoren. Op wintersport met het vliegtuig laat je ook nadenken over een geschikte reistas die zowel tegen een stootje kan als in stootvaste slimme opbergruimte voorziet voor je kostbare materialen.

Cultuur

Ten noorden van de Poolcircel bevinden we ons in het land van de Sámi (Lappen). Bij een bezoek aan Zweeds Lapland mag een kennismaking met deze cultuur niet ontbreken. Via Nils Torbjörn van ‘Nutti Sámi Siida’ (www.nutti.se) in Jukkasjärvi (nabij Kiruna) kan je een rendierfarm bezoeken en rendiersledetochten maken. Hij vertelt je alles over de karakteristieken van de Sami-cultuur met hun nomadische grondslag, hun eet- en drinkgewoonten en hun kleding en muziek.

Overnachten

Riksgränsen, Björkliden, Kiruna en omliggende gebieden bieden verschillende overnachtingsmogelijkheden. Graag wijzen wij u op onderstaande hotels in Riksgränsen en Björkliden. Ook sliepen wij in het tot de verbeelding sprekende ICEHOTEL en adviseren iedereen daar indien mogelijk 1 nacht door te brengen.

Hotell Riksgränsen (Riksgränsvägan 15, 981 94 Riksgränsen, E: info@riksgransen.nu)
Hotell Fjället (Björklidenvägen 70, 981 93 Björkliden)
Icehotel, Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi, Zweden (winter 2015/16 geopend vanaf 11 december).
T: +46 (0) 980 668 00. W: 
www.icehotel.com

Informatie
www.visitsweden.com
www.riksgransen.se/en
www.swedishlapland.se/en/Home/

Uitzending:

zondag 20-12 om 11.30u op SBS6
donderdag 23-12 om 14:00u op SBS6
dinsdag 29-12 rond 15.30u op SBS6
zaterdag 26-12 rond 16:00 op SBS9


Of bekijk de aflevering op Youtube: